Svärd & Bucklare

Kursbeskrivning

Kursen är uppbyggd kring manuskriptet I:33 (the tower manuscript) och fokuserar på användandet av enhandssvärd i kombination med en bucklare (liten sköld). I:33 är det äldsta kända bevarade fäktmanuskriptet och tros vara från tolvhundra talet. Manuskriptet ägnar sig uteslutande åt kombinationen svärd & bucklare.

Kursen kommer till en början fokusera på att lära ut de grundläggande elementen så som de sju garderna, korrekt kroppshållning och de sekundära positionerna. Vidare fokus kommer sedan att läggas på korrekt fotarbete samt de olika sätten att anfalla och försvara sig, därefter kommer kursen gå in på begrepp som winden och avstånds bedömning och slutligen på hur dom olika momenten ska kombineras till en effektiv fäktning.

Drillövningar används mycket för att utveckla kroppskoordination samt vänja eleverna vid redskapen och hur dessa ska användas. Från drillövningarna kommer man sedan gå vidare till teknikövningar där specifika moment tränas. Detta kommer sedan att följas av långsam sparring och slutligen av fri sparring när eleven är redo för detta.

Kursen lämpar sig för både nybörjare och erfarna HEMA-utövare.

Mål

Målsättningen är att ge deltagarna en förståelse för hur redskapen ska användas och hur man fäktas med svärd & bucklare på ett säkert och historiskt korrekt sätt.

Tider

Söndagar 12.00-14.00 i Katrinelundsgymnasiet.

youtube new_logo

histfenc