Barn & Ungdom

 

Att lära barn att slåss med svärd?

Få föremål har så stor inverkan på ett barns fantasi som ett svärd. En pinne i handen och barnet förvandlas till de ondas förgörare och de godas förkämpe. Även ungdomar (och vuxna) kan känna av en del av denna ursprungliga och lite barnsliga påverkan då de får hålla i ett riktigt svärd. Man vill testa på att göra några hugg i luften för att se hur det känns. Man ser sig om efter en motståndare.

Vi som håller på med historisk fäktning, eller ”HEMA” som är en bättre benämning, har tagit detta några steg längre. Vi drivs av en önskan att få lära oss hur svärd och gamla vapen användes på riktigt. Till vår hjälp har vi ursprungliga texter av en mängd olika fäktmästare från senmedeltid och renässans. Det vi upptäckt hittills är att de Europeiska kamptraditionerna är väldigt komplexa och utmanande och ligger långt ifrån den bild man får av film och olika historiker. Man kan nog träna en livstid utan att bli fullärd och många av oss önskar att vi fick möjlighet att börja träna fäktning i samma ålder som man gjorde i äldre tider. Ungefär vid sju till nio års ålder.

Innehållet i vår barn- och ungdomsträning skiljer sig inte så mycket från grundkursen. Det är bara utförandet som är annorlunda med mycket lek och lust. Vi fokuserar på utmanande koordinationsträning, balans, styrka och motion. Vi använder oss av begrepp från medeltidstyska och gör historiska referenser. Träningen innehåller ett stort mått av allsidiga rörelser där inga muskelgrupper tränas mer än andra. Kampen är ofrånkomlig men vi försöker hålla nere tävlingsmomentet så gått det går. Vi tillhandahåller träningssvärd och fäkthjälmar som täcker ansiktet.

Vill man komma och testa ett par gånger så är man välkommen om inte grupperna är fulla. Ta med vanliga träningskläder, gymnastikskor och en flaska för vatten.

 

Tider och kontakter

För att anmäla sig till barnkursen behöver man först skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Ange grupp (åk 4-6 eller 7-9) och barnens namn i ämnesfältet. Barnets personnummer, adress och e-post till förälder behöver vi i meddelandet. Vi kommer för närvarande erbjuda 20 personer plats i varje grupp, pga begränsningar av träningsutrustning och tränare. De 20 första som skickar mail får plats. Resterande anmälningar hamnar på reservplats och kommer erbjudas plats så snart en plats blir ledig eller vi utökar verksamheten.

Träning sker i Katrinelundsgymnasiets gymnastiksal i Göteborg.

Grupp 4-6 Söndag 16:00 - 17:00
Grupp 7-9 Söndag 16:00 - 17:30

Tränare
Jenny-Ann Petersson 0706 77 32 36
Märta-Sofie Geijer 0730 49 44 75
Britt Sjöqvist 0761 25 03 00

 

Tränare

JennyAnn Petersson
JennyAnn är född 1987 och har tränat långsvärd i GHFS sedan 2009 och var med och startade GHFS ungdomsverksamhet. Hon har tävlat sedan 2010, men sedan 2012 inriktat sig på att vara domare och hjälpa till på andra sätt tävlingsmässigt. Hon arbetar som fritidspedagog främst inom åldrarna 6-10, men även med elever upp till åldrarna 11-12.

Tävlingsmeriter:
2010: 3e plats Swordfish Women’s longsword

Märta-Sofie Geijer
Märta-Sofie föddes 1994 och har tränat långsvärd sedan 2011. Hon blev medlem i GHFS 2013 och var med och startade GHFS ungdomsverksamhet. Tidigare har hon varit barn- och ungdomstränare i Capoeira.

Tävlingsmeriter:
2012: 1a plats Kungskrabbas damturnering, 1a plats Swordfish Women’s longsword
2013: 3e plats Swordfish Women’s longsword

Britt Sjöqvist
Britt är född 1993 och har tränat långsvärd sen 2012. Hon har tävlat sen hösten 2015.

Mikael Kaiser
Text kommer snart.

 


GHFS Barnträning

 

 

 

 

 

youtube new_logo

histfenc